Morgendagens helter i næringslivet driver ikke dank

Norske idrettsstjerner er morgendagens helter i næringslivet

Grunnløse bekymringer?

11071809_669220863182563_2224469155187236163_n

Hodejeger Tomas Kersten Foto: Dynamic People

I Aftenposten 07.12.16 kunne vi lese i Mette Bugges artikkel «Norske idrettsstjerner har angst for fremtiden…: Toppidrettsutøvere er bekymret for hva de skal gjøre etter at idrettskarrieren er over. Ni av ti er usikker på hva de passer til og flere har uttrykt angst for hva som venter i arbeidslivet den dagen de ikke lenger er aktive. Det sier forbundsleder Joachim Walltin i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO)».

I samme situasjon kan vi anta at også trenere og øvrig støtteapparat befinner seg.

«Jeg synes der er utrolig provoserende å lese i VG at det antydes at idrettsutøvere driver dank» sier Finn Christian Jagge og viser til en artikkel i VG av 03.06 2016

Du kan lese mer om Finn Christian Jagge her

Idrettsutøvere som har jobbet strukturert mot mål, investert tid og bokstavelig talt satset blod svette og tårer mot å oppnå resultater har egenskapene næringslivet etterspør. I rekruttering ser vi at deres egenskaper sammenfaller godt med hva rekrutterende ledere ser etter.

«Man blir ikke verdens beste av å drive dank. Målbevisstheten idrettsutøvere har, gjør at de blir verdens beste, den målbevisstheten kan næringslivet benytte. Det at toppidrettsutøverne er bekymret er ikke uten grunn, vi har bygget opp karrieren siden vi var barn, vi har det sosiale liv i idretten, for oss er idretten lidenskap, livsstil, hobby, rutiner, jobb – kort sagt altoppslukende. Et liv i idretten kan vanskelig sammenlignes med noe annet utenfor. Det er umulig å finne noe som er like engasjerende. Derfor må vi lære oss å sette nye mål – det kan vi trenge hjelp til. Rutinene i arbeidslivet er ikke annerledes, det handler om å prestere og man har mye av de samme rutinene, men man må finne noe man brenner for – det er det som er vanskelig, men når det er gjort presterer toppidrettsutøverne også i arbeidslivet, det har vi mange eksempler på». Finn Christian Jagge, Partner / Headhunter, Dynamic People og 17 år på wc-laget i alpint, olympisk mester i alpint i 92

Talentet næringslivsledere etterspør – idrettsutøveres overføringsverdi til næringslivet

Olympiatoppen er opptatt av hvem som blir best til slutt, ikke barnestjernene. Kanskje har det med evne til å takle motgang å gjøre? Løpe bakken opp og spy, gjøre det samme om igjen fordi du har lyst og har mål som skal nås, noe som er vanlig i idretten er kanskje ekstraordinært i arbeidslivet?

Talent defineres som så mangt, men når det kommer til krita – hva som gir resultater er idrett og næringsliv samstemt. Etter vår subjektive oppfatning er det flere og flere selskap som verdsetter verdigivende personlige egenskaper, vel så mye som en innholdsrik CV. Inntrykket underbygges i undersøkelser. Lederne er ikke i tvil om hvilke egenskaper de aller helst ønsker seg at de ansatte har høy arbeidskapasitet og arbeidsmoral (73 prosent svarte dette) og evne til rask omstilling (65 prosent). «På tvers av fagområder ser vi etter kandidater som har mastergrad med gode resultater, ……. og har de rette verdiene som er i tråd med virksomhetens verdier ….»(45 prosent), Andreas Holst, Rekrutteringsdirektør Statoil. I samme undersøkelse spørres det i like stor grad også etter evne til å tenke utenfor boksen, innovasjonsdrevne og stabile, at de blir lenge i jobben.

Rekrutteringsdirektøren i Statoil ser gjerne at kandidater har tatt studier utenlands for å tilegne seg egenskapene. Det har han nok rett i, men idrettsutøvere virker (gjennom utallige intervjuer) kanskje enda mer utviklet på de personlige egenskapene. «Det nytter ikke å komme ut i arbeidslivet med en fancy mastergrad hvis du ikke klarer å levere», DN 16.11.16

Det er åpenbart at idrettsutøvere har stor arbeidskapasitet, arbeidsmoral, gode verdier (holdninger og arbeidsrutiner), de jager kontinuerlig utvikling og er særdeles stabile (utholdende).

Hvem blir best til slutt?

De fleste selskap vi rekrutterer til er tydelige på at de jobber etter varig og langsiktig utvikling. Det er ikke sikkert nyutdannede med gode karakterer og en god første jobb i medgang er de rette for å takle utholdenheten det kreves for å komme gjennom motgang, selv om det ser suksessfullt ut på en CV. Motgang kommer oftere når endringer skjer raskere enn noen gang. Det finnes nok av undersøkelser på hvem som blir best til slutt; «Slik de (prestasjonsgruppene som ble best til slutt) oppfatter det, bestod talentet i større grad av evne og vilje til trening enn av spesielt gode medfødte anlegg. De takler motgang og jobber kontinuerlig mot måloppnåelse». Olympiatoppen; Runar Gilberg og Gunnar Breivik.

Oppslukt av lidenskap for prestasjonsutvikling

Klarer utøverne å finne ut- og fokusere på -hva som driver dem, hva som er årsaken til at de har lykkes, eller mislykkes og bygge på dette vil de lykkes i jobb senere i livet. I letingen etter lidenskapen vil de høyst sannsynlig kun finne igjen deler av det i jobbsammenheng, men bruk det som drivkraft. Det kan også være hensiktsmessig å finne noe målbart og teambasert, der det fortsatt er «meg det kommer an på». Sosialiser deg utenfor idretten og oppsøk faglige miljøer der du kan utvikle deg faglig innenfor lidenskapen. Et åpenbart fokus idrettsutøvere har 24 timer i døgnet er prestasjonsutvikling. I prestasjonsutvikling er det mange overføringsverdier til de fleste jobber og hvilken rekrutterende leder sier «nei takk» til prestasjonsutvikling?

Idrettsutøvere gjør karriere – vi har rekruttert mange idrettsutøvere som raskt overgår forventninger

Om det skal 10000 timer trening til for å bli best i idrett kan en anta at det samme vil gjelde i arbeidslivet, men mange av timene er allerede nedlagt i form av nitidig utvikling. At det hjelper har rådgivningskonsernet Ernst & Young undersøkt, gjengitt i artikkelen «Idrettskvinner gjør karriere» aftenposten 25.8.13 og her; «Idrettskvinner utvikler egenskaper som skal til for å bli en god leder, ifølge en global undersøkelse av kvinnelige sjefer», skriver Aftenposten.

«Det er selskapet Ernst & Young som har foretatt en internasjonal spørreundersøkelse blant 821 ledere i ulike land. Resultatet tyder på at konkurransen fra idrettens arenaer gir kvinnene et forsprang i karrieren. De mange timene idrettskvinnene har brukt på trening og konkurranse i ungdommen viser seg å gi utøverne en bedre evne til å sette seg høye mål også senere i livet. De som har drevet mye med sportsaktiviteter, er heller ikke fremmed for at teamarbeid også har et element av konkurranse i seg». Det vil forundre meg om det samme ikke skulle gjelde for gutta.

Det er oppfatningen av idrettsutøvere som må endres – det handler om holdninger

Det handler om holdninger utøverne blir møtt med, dømmende holdninger og spørsmål om de kan mer enn å kjøre fort ned fjellsidene, spille håndball, eller kaste spydet langt. Individuelle idrettsutøvere blir sett på som selvsentrerte, mens fakta er at de må fungere i lag store deler av året. Det vil hjelpe med nysgjerrige rekrutterende ledere, nysgjerrighet på hva de faktisk har gjort, hvordan de har jobbet og hva de har lært av oppturer og nedturer. Utøverne kan bidra med noe på evaluering, holdninger, feedback kultur, resultatbevisst, dog med et mestringsorientert fokus. De kan verdibaserte målsettingsprosesser og kan egne seg til å bygge prestasjonskultur. Har du valget – velg en idrettsutøver.

Les om vår rekrutteringsprosess her:

De positive erfaringene vi har med rekruttering av toppidrettsutøvere har gitt mange gode resultater.

Tomas Kersten, Partner / Headhunter, Dynamic People AS

Tomas Kersten har bak seg 10 år som sportssjef i Heming Alpin, Norges største alpinklubb. Kersten er også tidligere landslagstrener skicross. Han har i tillegg hatt mange verv og prosjekter i idretten. I skiforbundet har han blant annet jobbet med trenerutdanning på alle nivå.
For idrettsutøvere jobber Tomas med karriereveiledning og fokuserer på forberedelsene til livet etter idretten. Deres spisskompetanse videreformidles til selskap som ønsker tilgang på topputøveres arbeidskultur, evne til å jobbe målbevisst, strukturert og lidenskapelig med oppgavene. Vi ser at det kan være mange positive overføringsverdier mellom god treningskultur og en god arbeidskultur.
Kersten er sertifisert i det internasjonale anerkjente testverktøyet, Profiles International.

Les mer om Dynamic People her:

MOTTA VÅRT NYHETSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Vi har flere tusen besøkende på våre nettsider hver eneste uke og publiserer saker relatert til rekruttering. Håper sakene er av interesse og legg gjerne igjen mailen for påminnelse av våre oppdateringer.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.