Hvem vinner?

Hvem vinner?

– Neste gang kan det bli deg Martin – om du er best for laget, er laget best for deg.

Neste gang du som leder setter mål – hva gjør du?

Neste gang Norge legger en taktikk for lagets beste, for eksempel for å tapetsere pallen, er det de som spiller på lag som blir løftet frem. Neste gang blir det Martin Johnsrud Sundby som lagkameratene hjelper til gull om han er best plassert for muligheten. Egoisten som ikke bidrar for felleskapet blir neppe forfordelt (han ble igjen hjemme).

Drillo – Samspill og ledelse i praksis.

Når (Salgs)ledere skal hedre sine ansatte, rekruttere nye, premiere den beste på teamet, den ansatte som leverer for lagets beste – hvem er det som hedres, får bonus, løftes og roses – hvem ansetter du – lagspilleren, eller individualisten?

Kanskje har du en stjerne på laget, den beste i selskapet er i din avdeling og kanskje er det godt nok å være best i «klubbmesterskapet». Da er det godt mulig at en kan fortsette å dyrke individualistene og drifte, premiere og måle som vanlig, men ønsker du ekstraordinære resultater holder det neppe å dyrke et verdiløst ego.

Verdifull lagånd

Man kan bli god alene, men ikke best. En gruppe bestående av gode individualister kan gjerne levere supre resultater, men felleskapets resultater blir middelmådig. «Han kan gjøre som han vil – han leverer resultater». Har du noen gang hørt om en selvlært verdensmester?

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud er lært opp av Lasse Kjus og Kjetil Andre Aamodt, delingskulturen går i arv – det bygger kultur for varig utvikling. «Poenget er at alle med samme drakt spiller mot samme mål». Om en skal lære noe av den beste kan ikke vedkommende gjøre som han / hun vil. Den beste må få fortsette med å produsere resultater, men oppskriften må deles og utvikles. Kan oppskriften læres av ti, som kan lære opp ti nye har du et vinnerlag ti ganger bedre enn individualisten på bunnlinjen. Utvikles en slik selvforsterkende delingskultur vil utviklingen ingen ende ta – slik kan en miniputt som Norge skape ubegripelig gode resultater. Og slik mister individet verdi om det ikke har et lag å dele sin lagånd med. Best av alt er inspirasjonen, engasjementet og den kontinuerlige utviklingen en slik kultur gir. Hva gjør du for å fortjene slike lagspillere?

 

Så sterk som det sterkeste leddet?

Hodejeger og Partner Tomas Kersten Foto: Dynamic People

Om det kan læres noe av Norsk idrett kan det være lurt å se på et av de viktigste suksesskriteriteriene. Et suksesskriterie som har gjort oss best i verden, for eksempel i lagidretten fotball en gang på 90 tallet var god organisering, tydelig rollefordeling og godt samspill, det var kjernekompetansen i laget. Laget utnyttet spisskompetansen til det maksimale – vi var så god som det sterkeste leddet. Vi var en nasjon ingen slo i hodespill, ikke fordi Mini vant alle hodedueller, men fordi Jostein Flo på to meter hadde den jobben. Å spille hverandre god er gjeldene i de individuelle lagidrettene også, som i alpint, langrenn, skiskyting og hopp. Individualistene på hopplandslaget har fått et løft etter at de satt lag-gull som det viktigste målet i OL.

Tillit

Ingen kan ta lag-gull alene, ingen kan bli best alene, ingen verdensmester er selvlært. Hvem vil dele sin kunnskap og erfaring med folk som ikke deler? Det krever tillit, det krever at Martin stoler på at Simen Krüger gjør det samme tilbake ved anledninger der Martin er i bedre posisjon til å vinne. Kanskje er det god lagånd, god organisering og dyrking av en utviklende delingskultur som kan utvikle selskapene som drar Norge inn i fremtiden og gjennom den teknologiske revolusjonen. «Spiller du ikke ballen til bedre plasserte medspillere mister du plassen på laget» – kanskje bør det også være slik på jobben også – om vi skal lære av de beste?

Google studerte de beste teamene; https://www.inc.com/justin-bariso/google-spent-years-studying-effective-teams-this-single-quality-contributed-most-to-their-success.html

«Jeg er kanskje ikke verdens største egoist» https://www.tv2.no/sport/9672578/

«Den skarpeste kniven i skuffen» https://soundcloud.com/kathrine-aspaas/den-skarpeste-kniven-i-skuffen

«Det villeste jeg har opplevd innen individuell idrett» https://www.facebook.com/finn.jagge/posts/10155118550881850

Alpinistenes hellige lagånd; https://www.vg.no/sport/alpint/alpint/fartsalpinistenes-hellige-lagaand-vi-liker-bedre-aa-gi-enn-aa-ta/a/23923173/

Olympiatoppen; Gode relasjoner laget gir flere medaljer; http://www.olympiatoppen.no/om_olympiatoppen/aktuelt/page8911.html

Noen må preppe bakken for deg; https://tv.kampanje.com/dnb-apen-bakke-med-kjetil-jansrud

-Tomas Kersten Partner og Hodejeger i Dynamic People

Dynamic People AS er et rekrutteringsbyrå i Oslo, vi leverer HR og rekrutteringstjenester innen offentlig og privat sektor i hele Norge. Vi er i dag 15 ansatte og har vårt hovedkontor midt i Oslo sentrum. Dynamic People er i sterk vekst, vi har positive resultater, vi gleder oss til å gå på jobb og vi jobber i alle bransjer i hele Norge. Dynamic People ble Gaselle-bedrift i 2016 og vi planlegger ytterligere ekspansjon i 2018.

 

MOTTA VÅRT NYHETSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Vi har flere tusen besøkende på våre nettsider hver eneste uke og publiserer saker relatert til rekruttering. Håper sakene er av interesse og legg gjerne igjen mailen for påminnelse av våre oppdateringer.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.