Inngangen til arbeidslivet som nyutdannet- Ukeslutt av Ramona Nesshaug

Jeg er nyutdannet, og i august startet jeg i min første ordentlige jobb. I den anledning ønsker jeg å dele noen tanker, erfaringer og refleksjoner rundt «inngangen til arbeidslivet for nyutdannede».

Etter fire år med utdanning var jeg klar for å teste kunnskapen min i en relevant jobb. Jeg var innstilt på å jobbe hardt for å bli blant de heldige, og startet søknadsprosessen tidlig. Jeg fant noen trainee-programmer som var spennende. Jeg ringte kontaktpersonen til ett av programmene for å høre om muligheten for å komme inn til tross for at jeg ikke hadde mastergrad. Jeg forklarte hvem jeg var og min motivasjon for stillingen. Dette var svaret jeg fikk: «Av erfaring presterer masterkandidater bedre så du er ikke kvalifisert til å søke hos oss».

Jeg kom videre i en annen prosess, men nådde ikke opp. Her er utdrag av begrunnelsen: «… de som vant frem foran deg gjorde det først og fremst fordi de også hadde en mastergrad. Dersom du videreutdanner deg med en mastergrad, vil jeg varmt anbefale deg å søke igjen».

Hvordan vet de hvem jeg er, hva jeg er god for og hvilke kvalifikasjoner jeg har?

Det er forståelig at noen stillinger krever spesialisering, men i andre tilfeller skjer mye av læringen i praksis, og det må være rom for å prøve og feile. Alle har vært ny en gang. Hvordan skal man ellers lære, eller skaffe seg arbeidserfaring?

NOKUT undersøkelse 2018

En undersøkelse gjort av NOKUT i 2018 viser at det kan være vanskelig å få jobb med «bare» en bachelorgrad. På den andre siden tyder det på at hverken studenter, ansatte eller arbeidslivet mener det er noen vesentlige mangler i det faglige innholdet i bachelorutdannelsene. Allikevel sies det å gi lite verdi i arbeidsmarkedet. «Vi har stor søkermasse, og da velger vi de beste» svarte en av testdeltakerne.

NOKUT sin undersøkelse tyder på at hovedproblemet ikke ligger i innholdet i bachelorutdannelsen, men at arbeidslivet ikke vil ansette bachelorkandidater, når de kan velge masterkandidater (kilde: https://bit.ly/2IGTbR8).

Er det slik fortsatt? Jeg tror mange har fått opp øynene i denne «mastersyken»-debatten.

Ramona Nesshaug, HR og Markedskoordinator i Dynamic People Foto: Dynamic People

Engasjement og nettverk har betydning

Uavhengig av om man går bachelor eller master, er det mange studenter som engasjerer seg aktivt. De kjennetegnes som proaktive, nysgjerrige og ønsker å tilegne seg kunnskap. Man opparbeider seg også god erfaring på denne måten. Mange påtar seg frivillige verv og har deltidsjobber ved siden av. Det er ikke antall år på skolebenken som definerer hvem du er. Personlig mener jeg at en kombinasjon av utdanning, erfaring og personlig egnethet er det som skiller deg ut i bunken av søkere.

I min prosess med Dynamic People la de vekt på mitt engasjement og erfaring. De synes det var spennende at jeg hadde vært i Forsvaret, at jeg hadde vært i Korea på utveksling og at jeg hadde vært et aktivt medlem i Start (studentorganisasjon som tilrettelegger for innovasjon og entreprenørskap blant studenter, knytter akademia og næringsliv sammen).

LYTT OGSÅ: Podcast: Karrierepodden, «den perfekte jobbsøknaden»

Nettverksbygging er viktig

Bruk tid på Linkedin, bygg en god profil, ikke vær redd for å ta kontakt med mennesker som inspirerer deg eller som du er nysgjerrig på. Mine bekjentskaper i Dynamic People var gull verdt gjennom studieløpet, og dette nettverket fikk jeg gjennom mitt engasjement i Start. Før studieslutt var arbeidskontrakten signert. Jeg ble en av de heldige.

Til deg som er på ditt siste studieår eller som leter etter en inngang til arbeidsmarkedet, uavhengig av om du har bachelor, master, eller kanskje ingen av delene. Uavhengig av om du til punkt og prikke fyller kvalifikasjonskravene til drømmejobben: 

Søk. Du taper ikke på å prøve. By på deg selv, få frem hvem du er og hvorfor du er den perfekte kandidat!

Kanskje er det ditt tillitsverv fra studiene, eller frivillighetserfaringene fra friåret ditt som teller? 

-Ramona Nesshaug, Researcher og HR/ Markedskoordinator i Dynamic People

Ring oss i dag på tlf 23 89 72 26 eller benytt vårt kontaktskjema om du trenger hjelp til karriereveiledning. Du kan lese mer om karriereveiledning HER. Chatten nederst til høyre kan du også benytte mandag til fredag om du har spørsmål. Ønsker du å registrere deg hos oss som kandidat kan du legge inn din CV her Se også; Våre ledige stillinger

Dynamic People AS er et rekrutteringsbyrå i Oslo, vi leverer HR og rekrutteringstjenester innen offentlig og privat sektor i hele Norge. Vi er i dag 14 ansatte og har vårt hovedkontor midt i Oslo sentrum. Dynamic People er i sterk vekst, vi har positive resultater, vi gleder oss til å gå på jobb og vi jobber i alle bransjer i hele Norge.

MOTTA VÅRT NYHETSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Vi har flere tusen besøkende på våre nettsider hver eneste uke og publiserer saker relatert til rekruttering. Håper sakene er av interesse og legg gjerne igjen mailen for påminnelse av våre oppdateringer.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.