Hadde du satt utfor slalåmbakken i bekmørket? Av Finn Christian Jagge

I helgen har jeg virkelig blitt satt på prøve og fått ett nytt syn på livet.

Årets Ridderrrenn 2014 gikk av stabelen på Beitostølen denne uken. Fredag stilte jeg opp som blind, ja du leser riktig, som blind! Jeg ble invitert opp på dette fantastiske arrangementet som ble grunnlagt av Erling Stordahl (som selv var blind) i 1964. Ridderrennet er et renn for utøvere med syns-, bevegelseshemning eller annet handikap. I årets alpinrenn stilte det 60 utøvere til start. Alle med en funksjonshemning.

Jeg stilte i klassen for synshemmede. Jeg fikk bind for øynene og og tildelt en ledsager. På start følte jeg en enorm uro, hvordan skulle jeg klare dette? Det første jeg fikk forklart var retningen til første port. Med hjelp av lydsignaler skulle jeg navigere meg ned bakken, port til port, gjennom en hel storslalåm løype.. Jeg har ikke tenk på før nå hvor hvor mye det bråker når man kjører på ski. Jeg var helt avhengig av min egen hørsel og min ledsager.

De første 3-4 portene gikk bra, da hadde jeg en formening om rytme og fart. Jeg hørte signalene i det fjerne, men det var vanskelig fordi jeg hørte så mange andre lyder. Tenk at snø kan bråke så mye! Plutselig hadde jeg ingen formening om hvor jeg var, rytmen var borte og farten stoppet helt opp. Bang, jeg fikk en port midt i trynet!
Porten i ansiktet fikk meg til å miste retningsansen fullstendig, ante ikke om jeg kjørte oppover nedover eller bortover. All selvtillit var som blåst bort, og jeg kjente hvordan jeg brukte hver eneste muskelfiber i kroppen til bare å holde meg oppe.

Den neste porten kjørte jeg rett igjennom, og porten etter traff støvlene så jeg ble slått rett i bakken. Etter at jeg kom meg på skiene igjen, var det tilbake til den gode gamle plogsvingen! Her var det bare å sette ned farten. Det var ikke med mye stolthet jeg krysset mållinjen. Lett foroverbøyd, bredbent og armene foran meg som et skjold.
Jeg fikk en enorm respekt for mine lagkamerater. Flere av disse deltok i paraolympics der løypene var enormt mye vanskligere. Jeg har blitt fortalt at jeg kom inn nest sist i min klasse…
Ridderrennet har inspirert andre nasjoner utover Norges landegrenser og bla Kina har oprettet sin egen ridderuke nå nylig. Ekstra hyggelig er det at Ridderrrennet ble tildelt Årets hederspris på idrettsgallaen i 2014. Det er klart jeg ville stille på dette!

Så hva kan vi i næringslivet lære av dette? Jo jeg tror det handler om å sprenge grenser. Du må tørre å gjøre ting du ikke har gjort før. Det snakkes ofte om å sette seg utenfor komfortsonen. Jeg tror mange bedriftsledere kunne ha godt av å gjøre en øvelse som dette. Det er skummelt å stole blindt på sin partner. I mitt tilfelle var det nettopp det jeg måtte gjøre.
Snakk om teamarbeid! Jeg kom ned, riktignok ikke som best, men med mange erfaringer rikere og med et nytt syn! Nytt syn på hvor viktig team arbeid kan være..
Takk for at jeg fikk ta del i Ridderrennet 2014 og en stor gratulasjon til årets vinnere, deltagere, arrangører og sponsorer

MOTTA VÅRT NYHETSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Vi har flere tusen besøkende på våre nettsider hver eneste uke og publiserer saker relatert til rekruttering. Håper sakene er av interesse og legg gjerne igjen mailen for påminnelse av våre oppdateringer.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.