Gjennomføre intervju med nyansettelser?

Hodejeger/Partner Sissel Gladsø

Intervju

Første gangen du skal gjennomføre et intervju eller trenger du bare noen innspill på et intervju?

For ordens skyld vil jeg bare avklare at dette ikke er en innføring i strukturerte intervjuer eller kompetansebaserte intervjuer – dette er bare noen enkle tips til deg som skal gjennomføre intervjuer på egen hånd og som trenger noen raske råd.

Det første du må huske er at du kommer lengst med å skape en hyggelig atmosfære – dette skal ikke være et forhør. Du skal få mest mulig informasjon og du skal bli best mulig kjent med kandidaten på den korte tiden du har. Her er det mange som tråkker feil, og tror at det beste intervjuet er der man klarer å sette på plass kandidaten.

Noen ganger møter vi kandidater som har vært i intervjuer hos selskaper – og det eneste de har fått ut at det er at de er helt sikre på at dette er en leder og et selskap de IKKE vil jobbe for….. Ingen god reklame….

 

 

Når du starter intervjuet er det lurt å begynne med deg selv, selskapet og litt om stillingen. Dette vil få kandidaten til å senke skuldrene. Forbered en kort presentasjon av selskapet – viktig å få frem hovedpunktene – her er det viktig å passe på at tiden – husk at du skal ha tid til å bli kjent med kandidaten også.

Når du er i gang er det 3 punkter du vil finne ut av:

Kompetanse

Viktig: vær tydelig med deg selv hvilken kompetanse du er ute etter, så du selv vet hva du skal spørre om.
Gå gjennom utdannelse og erfaring. Be kandidaten fortelle om prosjekter de har vært med på. Hvem besto teamet av – hvilke fagpersoner har de jobbet sammen med? Hvilket type team har de lyktes i? Hvorfor har de lyktes? Hvordan var nærmeste leder? Hva var kandidatens rolle i ulike prosjektene? Hvilket ansvarsområdet hadde kandidaten?  Var stillingsinnstruksen klar eller måtte stillingen formes på egen hånd? Hva er man mest stolt av? Hva har kandidaten oppnådd i de ulike stillingen de har hatt? Faglig styrke? Be de fortelle om suksesshistorier Hva gjorde de for at dette ble en suksess?
Hva har man ikke lykkes med? Hvorfor ikke?
Hva får du hvis du ansetter denne kandidaten? Hva får du ikke?

Personlighet

Hvilket miljø trives kandidaten best i? Hvilken leder presterer man best under? Be kandidaten beskrive seg selv. Sterke og svake sider. Be om eksempler på begge deler – hvordan påvirker det jobben man gjør. Hvis kandidaten sier han er effektiv – hva mener han med det? Effektivitet og nøyaktighet er f eks to motpoler – det er ofte vanskelig å være begge deler. Hva er kandidaten mest? Hva er godt nok? Er 80% godt nok? Hva må være 100%? Er det viktigst å levere i tide eller å levere korrekt? «Alle» sier at de er utålmodige…. Hvilken innvirkning har dette på jobben? Hvordan vil du som leder oppleve det?
Er man utadvendt? Liker man å ta ledelsen – eller trives man best med å bli ledet?
Hva er stress for deg? Liker du rutiner?  Er du strukturert? Be alltid kandidaten utdype.

Viktig å være klar over miljøet i egen bedrift/avdeling – ikke alle trenger de som er lengst fremme i skoene, mest endringsvillig, mest initiativrike, mest proaktive…. Vær ærlig med deg selv om hva organisasjonen din både trenger og takler.

Spør hvorfor kandidaten har sluttet i de ulike rollene han har hatt – er det pga at lederen er udugelig på alle steder bør det kanskje ringe en bjelle….
Spør om hva som kjennetegner lederen som har betydd mest for karrieren.

Motivasjon

Start gjerne med å spørre hvorfor kandidaten har søkt på nettopp denne stillingen. Hva er interessant med selskapet? Hva er interessant med stillingen? Prøv å finn ut om kandidaten løper fra noe eller ønsker seg til noe.
Spør hvilke oppgaver som gir energi – og hvilke oppgaver man absolutt ikke ønsker. Hvilket miljø trives man best i? Motiveres man av felles resultater/mål, egne resultater, ros, lønn, få andre til å lykkes, stå i front selv, samarbeid?

Til slutt kan du også spørre om fritidsinteresser og privatliv – husk at du ansetter et helt menneske! Har du intervju med flere bør du forsøke å strukturere intervjuene så likt som mulig, samme spørsmål etc.

Og husk; ofte må man sammenligne epler og bananer. Noen er svært utadvendte og sjarmerende, noen er veldig gode til å selge, andre er mer forsiktige, men sitter på mye kunnskap. Noen elsker å snakke med folk, andre elsker excel-ark. Alt til sin tid – så hva er det du trenger? Det er tvilsomt at du finner supermann – men så lenge du har gjort et grundig forarbeide med hva du faktisk trenger, er det større sannsynlighet for at du vil lykkes med rekrutteringen.

LYKKE TIL! Blogginnlegg av Hodejeger og Partner Sissel Gladsø

 

MOTTA VÅRT NYHETSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Vi har flere tusen besøkende på våre nettsider hver eneste uke og publiserer saker relatert til rekruttering. Håper sakene er av interesse og legg gjerne igjen mailen for påminnelse av våre oppdateringer.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.