Uten forberedelser og direkte til prestasjon, hvor ble det av treningen?

Som prestasjonsutvikler og coach ser jeg dessverre at veldig mange bruker liten eller ingen tid på forberedelser. 

En prestasjon kan i dette tilfellet være et viktig møte, en viktig samtale, jobbintervju, presentasjon, et større foredrag eller lignende. Det de legger i forberedelsene kan ofte være å sette dato, tid og et tema. Prestasjonen tar de som det kommer og håper på det beste. Det er kanskje å sette det litt på spissen, men ikke langt unna sannheten.

Dine grunnleggende forberedelser og treningen du gjør i forkant av din prestasjon på små og store arenaer, kan være helt avgjørende for det resultatet du får. 

Ønsker du bedre resultater, skille deg ut i mengden og være dyktig innen din profesjon? Da er du nødt for å legge ned mye mer tid til forberedelser og trening.

Therese Cleve-Stiansen Prestasjonsutvikler i Dynamic People

Det ville vært veldig unaturlig å gå inn i kalenderen, plotte inn en konkurranse jeg ville delta på, for deretter å dra rett til konkurransen uten trening i forkant. Skulle jeg da droppe alle de viktige forberedelsene mentalt gjennom bevisstgjøring, fysisk gjennom trening og emosjonelt gjennom mestring og vekst som gir trygghet i prestasjons øyeblikket? Det er for meg oppskriften på å bli umotivert, stresset og få lett tilgang til følelsen av å mislykkes.

Se på hver lille og store prestasjon som en fantastisk anledning til å få frem ditt budskap og formidle det du ønsker. Ha med deg den grunnleggende respekten for andres tid. Sørg for at du fyller deres og din tid med noe meningsfylt som skaper en eller annen form for bevegelse.

Alle forberedelser avhenger selvfølgelig av hvor stor denne prestasjonen er. Men jeg tørr påstå at hvis du legger ned noe mer tid i forkant av hvert møte, hver samtale, hver presentasjon, foredrag eller hva din prestasjon og profesjon er, kommer du til å få en bedre følelse på prestasjonen i forkant, under og i etterkant. Du skal heller ikke bli overrasket hvis du opplever personlig vekst, gode resultater og en fantastisk følelse av mestring.

Tips til refleksjon:

Forberedelser:

 • Hva er ditt mål med seansen?
 • Hva ønsker du å formidle av innhold?
 • Hva trenger du av fakta/kunnskap for å skape troverdighet og trygghet?
 • Hva vil du at dine omgivelser skal sitte igjen med etter din prestasjon?
 • Hvordan ønsker du å fremstå utad? Hvilket inntrykk ønsker du å legge igjen etter denne prestasjonen? Hvordan vil du at andre skal beskrive deg? Hva kan du konkret gjøre for at det blir en realitet?
 • Hvilke virkemidler vil det være verdifullt for deg å bruke slik at du når ut til ulike personlighetstyper. For eksempel den kreative entusiasten som lett kan la seg inspirere, hvordan nå han/henne? Til analytikeren som trenger fakta og god dokumentasjon, hva og hvordan? Til supporteren som er opptatt av hvordan dette vil påvirke andre, hvordan kan du ivareta disse? Til implementereren som ønsker action og fremdrift, hvordan være konkret og målbevisst i din kommunikasjon?

Trening:

 • Visualiser rommet, menneskene, ditt fokus, kroppsspråk, kommunikasjon, din egen prestasjon, ønsket respons av de du kommuniserer med.
 • Tren på din kommunikasjon, vær bevisst ordene du bruker, ha et tydelig budskap, en god start/innledning og avslutting, vær bevisst din stemmebruk, ditt kroppsspråk, din energi og tilstedeværelse.
 • Få frem ditt engasjement gjennom å reflektere over hvorfor du gjør akkurat det du gjør og hvilken mening det gir deg. Din energi har stor påvirkning på dine omgivelser og kan være et sterkt virkemiddel hvis du er det bevisst.
 • Sørg for at du terper helt til du selv opplever trygghet i deg selv slik at du presterer på ditt beste der du er akkurat nå.

Rett i forkant av prestasjon:

 • Sørg for å gjøre det som skal til for at du er fokusert
 • Innta god næring slik at du er fokusert og har den tilstedeværelsen du ønsker for å prestere på ditt beste med rett tilstand.
 • Sørg for at du er bevisst din indre dialog og styr den til å bygge deg selv opp fremfor å fokusere på alt som kan gå galt. Minn deg selv på at du har gjort gode forberedelser og kommer til å gjøre ditt aller beste. Husk du har alt det som skal til for å lykkes der du ønsker.
 • En fin måte å styre tilstand, tanker og ditt fokus på er å bruke musikk og kroppsspråk bevisst. Rett deg opp, gjør deg stor og stolt, spill musikk som får deg til å føle deg på topp. You rock! Kick ass!

Evaluer din egen prestasjon i etterkant:

 • Hva sa og gjorde du som du er godt fornøyd med?
 • Hva kan være små justeringer til neste gang du er i tilsvarende situasjon?

Sørg for nok tid til forberedelse på dine ulike prestasjoner. Terp på de små detaljene som får frem dine unike styrker. Vær fokusert og tilstede i prestasjons øyeblikket. Stopp opp, se tilbake, trekk frem det du er fornøyd med og se på eventuell motstand som en fantastisk arena for vekst og utvikling!

Lykke til i dine fremtidige små og store prestasjoner.

Med vennlig hilsen

– Therese Cleve-Stiansen Prestasjonsutvikler  i Dynamic People 

Dynamic People tilbyr skreddersydde program for prestasjonsutvikling. Vi tilbyr både individuell- og gruppe oppfølging. Les om våre prestasjonsutviklingsprogram her

Dynamic People tilbyr skreddersydde foredrag til bedrifter for ulike anledninger. Les om foredrag her

Dynamic People AS er et rekrutteringsbyrå i Oslo, vi leverer HR og rekrutteringstjenester innen offentlig og privat sektor i hele Norge. Vi er i dag 15 ansatte og har vårt hovedkontor midt i Oslo sentrum. Dynamic People er i sterk vekst, vi har positive resultater, vi gleder oss til å gå på jobb og vi jobber i alle bransjer i hele Norge. Dynamic People ble Gaselle-bedrift i 2016 og vi planlegger ytterligere ekspansjon i 2018.

MOTTA VÅRT NYHETSBREV
Vi har flere tusen besøkende på våre nettsider hver eneste uke og publiserer saker relatert til rekruttering. Håper sakene er av interesse og legg gjerne igjen mailen for påminnelse av våre oppdateringer.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.